5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@secutek.ro       Transport si plata        Totul despre cumparaturi       Blog

Cum să alegeți o sursă de alimentare solară pentru camera dumneavoastră

19.12.2022 Support Romania Articole

Atunci când alegeți un sistem solar, de exemplu pentru o cameră, există o serie de factori care trebuie luați în considerare. 

În primul rând, trebuie să se răspundă la câteva întrebări de bază:

 1. Cât timp ar trebui să poată funcționa sistemul pe vreme rea?
 2. Cât de repede ar trebui să se reîncarce bateria sistemului pe vreme însorită?
 3. Vreau ca sistemul să funcționeze complet iarna?
 4. Este important ca sistemul să funcționeze 100% din timp sau sunt de acord cu întreruperile / timpii de nefuncționare?

Vom ilustra selectarea unui sistem adecvat pentru funcționarea acestei camere 4G: camera IP rotativă 4G cu înregistrare Secutek SBS-NC47G. 
Suntem interesați în principal de consumul de energie, care este de 3 W în timpul zilei și de 8 W pe timp de noapte (datorită iluminării IR), iar tensiunea de alimentare este de 12 V. 

Dacă ținem cont de faptul că soarele nu strălucește cel puțin 10 ore pe zi, calculăm că în timpul nopții camera consumă cel puțin 80 W. Pentru a obține capacitatea necesară a bateriei în amperi-oră (Ah) din consumul în wați, trebuie să împărțim consumul la tensiunea de alimentare a camerei.

În cazul nostru, acesta va fi 80 / 12. Prin urmare, vom avea nevoie de o baterie de 12V cu o capacitate de cel puțin 6,666Ah

În ceea ce privește puterea panoului solar, este evident că aceasta trebuie să fie cel puțin suficientă pentru a produce atâta energie cât consumă camera într-o zi. În cazul nostru, numărând 14 ore de lumină solară pentru 10 ore de întuneric, camera va consuma

 • 14 x 3W = 42W
 • 10 x 8W = 80W
 • deci în total avem nevoie de 122W pe zi

Pe timp de noapte, panoul nu produce nimic, astfel încât, dacă numărăm 14 ore însorite, avem nevoie de 122 (cantitatea totală de energie necesară) împărțită la 14 (numărul de ore în care panoul generează energie).

Rezultatul este de 8,7 W

Prin urmare, configurația minimă absolută pentru cameră este următoarea

 • Panou solar de 8,7W
 • Baterie de 12V cu o capacitate de 6,66Ah

Această configurație va funcționa în mod fiabil cu condiția ca:

 • este perfect însorit în fiecare zi, cel puțin 14 ore.
 • peste 20°C

Evident, dacă avem nevoie ca aparatul foto să funcționeze în mod fiabil și fără defecțiuni, nu ne putem baza pe faptul că vremea este optimă tot timpul. Prin urmare, este necesar să se calculeze o rezervă suficientă.

Cât timp se presupune că sistemul va rămâne în funcțiune pe vreme rea?

După ce am calculat parametrii minimi ai unui sistem care va putea funcționa în condiții meteorologice optime, trebuie să luăm în considerare și faptul că lucrurile se pot înrăutăți. 

Consumul total pe zi este de 122 W. Dacă dorim ca aparatul foto să reziste 2 zile fără lumină solară, vom avea nevoie de 244W sau de o baterie de 12V cu o capacitate de 20,3Ah.

Cât de repede trebuie reîncărcată bateria sistemului pe vreme însorită?

Pe lângă creșterea capacității bateriei, este necesar să se ajusteze și puterea panoului solar, astfel încât acesta să poată reîncărca bateria suficient de repede atunci când soarele strălucește. Este de preferat ca puterea să fie de așa natură încât să poată reîncărca bateria în cel mult o zi.

Deci, să spunem că au fost 48 de ore fără lumină solară, camera a consumat 244 W, iar în următoarele 14 ore va fi lumină solară, timp în care camera va consuma încă 42 W. Deci, în total, avem nevoie ca panoul solar să poată reîncărca 286 W în 14 ore. Așadar, vom avea nevoie de un panou solar cu o putere de cel puțin 20W.

În același mod, putem calcula parametrii sistemului pentru orice număr de zile fără soare.

Vreau ca sistemul să funcționeze pe deplin iarna?

Din nefericire, eficiența panourilor solare scade cu până la 80% în timpul iernii, deoarece este frig, zilele sunt scurte și este adesea înnorat.

Capacitatea bateriei scade, de asemenea, în timpul iernii. La 0° scade cu 20%, la -10° cu 30%, la -25° cu 40%.

Deci, dacă vrem ca sistemul din exemplul nostru să funcționeze iarna (să ne bazăm pe maxim -10°), trebuie să alegem un panou solar cu o putere de 5 ori mai mare, adică 100W, și o baterie cu o capacitate cu 30% mai mare, adică aproximativ 27Ah.

Este important ca sistemul să funcționeze 100% din timp sau trebuie să suport întreruperile / timpul de nefuncționare?

Dacă doriți să economisiți bani pe un panou solar mare cu o baterie de mare capacitate, soluția optimă este să completați sistemul cu un comutator GSM cu consum redus pe care l-am dezvoltat special în acest scop.

Cu ajutorul comutatorului GSM, este suficient să trimiteți un SMS pentru a pune sistemul în stare de veghe și a reduce consumul de energie la aproape zero. Apoi îl puteți trezi din nou prin SMS ori de câte ori aveți nevoie. 

În acest caz, chiar și un sistem solar cu o configurație minimă va fi suficient, deoarece puteți controla singur consumul, în funcție de momentul în care doriți să activați camera.

Comutator GSM cu consum redus de energie

Tipuri de sisteme solare

Oferim mai multe tipuri de sisteme solare.

Pentru camerele de securitate, cea mai bună soluție este utilizarea suporturilor noastre speciale pentru camere cu panou solar și baterie integrate. Este o soluție all-in-one, fără a trage cabluri inutile.

Aceste suporturi solare pot fi, de asemenea, completate opțional cu un comutator GSM.

Suporturile solare cu baterie integrată sunt soluția perfectă pentru camerele de securitate

Sisteme solare într-o carcasă

O soluție universală pentru încărcarea cu energie solară sunt sistemele solare în care toate componentele electronice și bateria sunt încorporate într-o carcasă rezistentă, iar carcasa este conectată prin cablu la un panou solar care poate fi instalat în apropiere.

Sisteme solare tradiționale

Sistemele solare tradiționale sunt deosebit de atractive din cauza prețului lor. Cu toate acestea, confortul de utilizare este oarecum mai scăzut, deoarece primiți componentele individuale (panou solar, baterie, controler solar, conectori etc.) și trebuie să cablați singur sistemul. 

Aceste sisteme nu sunt foarte convenabile pentru a fi transportate.

Panouri solare pliabile

Oferim, de asemenea, panouri solare pliabile, care sunt potrivite în special dacă intenționați să mutați frecvent sistemul. Producția panourilor solare pliabile este mai solicitantă din punct de vedere tehnologic și, prin urmare, prețul lor este mai mare decât cel al panourilor convenționale.

Generatoare de mare capacitate

Dacă vă doriți o capacitate uriașă a bateriei, menținând în același timp o dimensiune compactă și o greutate acceptabilă, generatoarele de baterii de mare capacitate sunt alegerea ideală pentru dumneavoastră. Oferim generatoare cu baterii cu capacități de până la 1500Wh (sau 125Ah la 12V).

Ți-a plăcut acest articol?
Vizor digital cu cameră și GDPR Vizor digital cu cameră și GDPR

Discuții

Nimeni nu a comentat acest subiect încă.

Comentariile pot fi adăugate numai de utilizatori înregistrați și conectați.

Cea mai largă ofertă

Peste 5000 de produse

 

 

 

Producție la comandă

De la proiectare la realizare

Livrare discretă

Fără date despre eshop

​Specialist în domeniu

Mai mult de 10 ani în industrie

Livrarea produselor
Calitatea comunicării
Calitatea e-shopului
95 %
dintre clienții noștri au fost mulțumiți de achiziționare pe www.secutek.ro
118 evaluare